Salesfunnel

Om de overlevingskansen van je bedrijf te vergroten en groei te verzekeren, heb je nieuwe klanten nodig. Een salesfunnel helpt je om je prospects op te volgen en snel te verkopen.

Wat is een salesfunnel?

Een salesfunnel is een overzicht van alle stappen die bijdragen aan het verkopen van je product of dienst.

Je salesfunnel helpt je inzicht te verkrijgen in:

  • Het aantal leads in ieder stadium van je funnel.
  • Het aantal conversies per stadium.

Dit helpt je te achterhalen:

  • Of je je doelen haalt.
  • Welke fases meer aandacht vragen.

Hoe ziet een salesfunnel eruit?

Van het eerste contactmoment met je bedrijf tot de uiteindelijke aankoop: een lead doorloopt verschillende stadia in je salesfunnel. De reis verschilt per bedrijf en is afhankelijk van je doelgroep, sector en de producten of diensten die je aanbiedt.

Over het algemeen bestaat de salesfunnel uit vier sleutelmomenten, die vaak micro conversies genoemd worden. Deze vier momenten dragen bij aan je ultieme doel: verkopen. Wanneer mensen over conversie praten, hebben ze het meestal over de verkoop. In feite dragen alle micro conversies in je salesfunnel bij aan die ene macro conversie.

Belangrijke conversies in je salesfunnel

  • Een prospect komt voor het eerst in contact met een product of dienst. Hij of zij heeft een bepaald probleem en is op zoek naar een oplossing.

Voorbeeld 1: Persoon A leest op je website over het groeiende belang van Facebook advertenties. Hij zou deze vorm
van adverteren graag inzetten om zijn eigen bedrijf te promoten, maar weet niet hoe.

Voorbeeld 2: Je bent de eigenaar van een kledingwinkel. Iemand loopt voorbij, ziet de etalage en realiseert zich dat
hij best een nieuwe broek kan gebruiken.

  • De prospect zal vervolgens op zoek gaan naar een manier om zijn probleem op te lossen. Hij of zij kan geïnteresseerd raken in jouw aanbod.

Voorbeeld 1: Persoon A is op zoek naar een bedrijf dat hem kan helpen met het instellen van Facebook advertenties.
Hij doorzoekt je website en ontdekt via Google nog twee bedrijven, X en Y, die net zo interessant lijken.

Voorbeeld 2: Je potentiële klant komt je winkel binnen en kijkt rond. Hij pakt drie verschillende broeken om te passen.

  • Je prospect kiest één van de oplossingen. Specifieke informatie, zoals de prijs, opties en de mening van tevreden klanten helpen hem hierbij.

Voorbeeld 1: Persoon A vraagt bedrijf X en Y om meer informatie en neemt contact op met hun salesteam. Bedrijf X
biedt de goedkoopste oplossing, bedrijf Y heeft meer positieve klantreviews, maar hij heeft het gevoel dat jouw
aanbod het best bij hem past.

Voorbeeld 2: De klant besluit de verschillende broeken te proberen. Je biedt je hulp aan en laat hem weten dat één
van de broeken ook in een andere kleur verkrijgbaar is. Je potentiële klant pakt zijn smartphone, zoekt het merk
online op en vergelijkt de prijzen.

  • Je prospect onderneemt actie en koopt je product of dienst – nu is hij je klant.

Voorbeeld 1: Persoon A kiest jouw bedrijf.

Voorbeeld 2: Je potentiële klant vindt een broek die hem goed past en ontdekt dat jouw aanbod het goedkoopst is. Zijn keus is gemaakt: hij koopt de broek bij jou.

 

Hoe bewegen prospects door de salesfunnel?

Iedereen die iets verkoopt heeft een salesfunnel, maar niet iedereen denkt aan de structuur ervan. Wil jij meer verkopen? Dat betekent dat je ook meer aandacht moet schenken aan de manier waarop je verkoopt. Een salesfunnel helpt je je salestechnieken structureren.

  • Informeer je websitebezoekers, bijvoorbeeld door informatieve blogs en brochures op je website aan te bieden. Mensen waarderen het als ze geholpen worden tijdens het aankoopproces. Je website is vaak het eerste contactpunt met je bedrijf: zorg ervoor dat bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken.
  • Gebruik marketing om je salesfunnel te vullen. Leads vinden is niet altijd gemakkelijk, maar je kunt je leven gemakkelijker maken door een heldere website te maken waarvan je zeker weet dat bezoekers hun gegevens zullen achterlaten.
  • Gebruik online formulieren om deze gegevens te verzamelen. Geef bezoekers de mogelijkheid brochures te downloaden, meer informatie of een offerte aan te vragen, in ruil voor hun naam en e-mailadres. Houd het simpel en kort, zodat ze hun interesse niet verliezen.
  • Kwalificeer je leads. Uit de download of aanvraag van de lead blijkt een bepaalde interesse in je bedrijf en de lead verplaatst naar het volgende stadium in je salesfunnel. Is er een match? Sommige bedrijven kwalificeren hun leads op basis van de ontvangen gegevens, anderen zullen de contactpersonen bellen.
  • Voorkom een ‘flat funnel’; focus op macro conversies. Definieer welke micro conversies essentieel zijn in je salesfunnel en welke stappen je prospect zou moeten nemen om naar het volgende stadium te gaan.
Vraag een vrijblijvende demo aan
[gh_form id="54"]